Tanker på en øde Ø

Nej, det er ikke Lindholm, der tænkes på, snarere sådan mere generelt, måske Tom Neal (kiwi) agtigt.

Han travede rundt alene på sin Stillehavs atol ø, Suwaro, flere år i flere omgange kun med en tropehat på. Sådan har jeg det næsten ligedan her på en af Verdens tættest befolkede øer, Bali.

Tom tog shorts på, når han skulle fotografers af sjældne, ganske ubudne sejlergæster. Tom havde ikke engang en kat.

Selv fik jeg ø-kuller efter det første år på Samoa. Det er så 50 år siden. Nu, som arbejdsfri dukker en analog tvangstanke op. Man er slet ikke ”mainstream”. Vel nærmest, som på Grønland en ældrebyrde, der ikke kan tygge skind mere? Det må der gøres noget ved. Ikke et ”oprør fra Midten”, nej snarere fra højre.

I min sejlklub K.A.S. (kaldet ”amatørerne”) opleves, at vi gamle over 60 får lov til frit og gratis at låne klubbens øvelsesbåde før de unges skoletid. Ikke dårligt! Vi er betalende medlemmer de første 50 år. Jeg er selv lige rundet det mærke. Vi kalder os Søulke, og det er vist længe siden, vi har lavet en skade på de dejlige, gamle gaffelriggere. De, der må være skipper, passer bare på. I sæsonen

kæmper vi os ned til en ”gl. dansk” før afsejling”. Vi er sådan set bare en stille del af en klub. Ældste søulk, Gunnar er nok 102 år så vi kan det hele fra 60 til 102. Vores jazzorkester, 7 mand har samme alder som vi.

Går det ligedan til på land, dvs. i vores Samfund som sådant? Nej, der er der gået Politik i meget.

Man skal genvælges for enhver pris. De, med en ”borgmester” eller højere oppe i maven, starter ganske tidligt i en ungdomsafdeling, for så hen ad vejen at finde det parti, der bedst kan bruge eens facon? Så er det ellers bare at vente på ministerbilen. I mellemtiden. må der nøjes med Partiets bil.

   Er vort Samfund så demokratisk? Nej! Vi ”Folket” er bare dovne. Politiker er blevet et erhverv med egne rådgivere og metoder. Heldigvis siger vor Grundlov, -at censur må ingensinde genindføres! Vort Kongehus er også biligt og effektivt. Senest er en lille del af det feudale blevet korrekset. De rige smutter dog stadigvæk i Skattely (Lars Larsen undtaget). Lad forældre opdrage ikke ”kæft, tri og retning”, som tidligere før IT, men til ager Ordentlig, vær Ordentlig!

   Nå tilbage til emnet! Oplever vi over 60 år Samfundets interesse for vores eksistens? NEJ! Senest har nuv. Flokfører annonceret sig som ”børnenes minister”. Så dybt er vi da ikke sunket endnu i K.A.S.. Vi lader forældrene om, at passe egne børn, hvilket de vist nok er bedst til? Lad fortidens Kommunistiske tiltag afskrække (Kina, Østblokken, Nord-Korea etc.). Jeg har været de steder.

   En god bog, at blive klog af er: Mortal Being. Lad os over 60 få plads til en værdig sidste tid. Ikke plejehjem, hvor vi er i vejen. Lav nogle flere Thyra-hjem. Gør plads til hund, kat, canarifugl osv. Lad os få fri udgang, gulvtæppe med i ”den sidste bolig”. Ingen fodlænke, sove længe, nøgle i egen dør osv. Livet har jo alligevel en Udløbsdato.

Kun en tåbe frygter ikke havet osv. Arbejdslivet var farligt. Hvorfor skal alderdommen (min ALENEDOM) så gøres fuld af professionelles bekymring. De har jo ikke selv været der! Vi dør jo ikke langsomt, nej vi går bare i stykker af mangel på reservedele og giver så plads for de næste.

   Skal vi spises af med rabat på dit og dat i en politisk interesseorganisation eller optræde på skærm som ”Arne, Børge eller Klaus”, for så at synke tilbage i glemsel, når et Valg er ovre? Tak for kaffen.   I K.A.S. kommer vores unge formand gerne en onsdag at ønske os god afgang, men han sender ikke nogen med os ud at sejle til kontrol. Tak for det!                                                                        

(skrevet 19. oktober 2019 under et kort ophold på Bali. Tilbage efter 50 år).

Svend Aage (tidl. HIDEAWAY)

Sanur Beach 1970

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top